Op ontdekking - Hollebeekvallei 26_04_ 2013

Wie Hoboken zegt, denkt niet onmiddellijk aan beekjes die kronkelen tussen het groen. En toch… Onder het motto “small is beautiful” kunnen we nu een stukje Hollebeek volgen in de natuur.
Nicolas Cleremans van stadsplanning heeft ons verteld hoe dit is tot stand gekomen en wat de toekomstplannen zijn.: de beek werd schoongemaakt en voorzien van schuine hellingen. De bedding werd op sommige plaatsen kronkelend aangelegd in een verlaagd terreingedeelte met de bedoeling dat dit overstromingsgebied waterellende zal voorkomen. Jonge bomen werden aangeplant , wandelpaden aangelegd en houten bruggetjes gebouwd. Ook op organisatorisch vlak gebeurde er het één en ander. De volkstuintjes achter het kerkhof (nooit van gehoord!) liepen tot aan de Hollebeek. De tuintjes werden herverdeeld op een kleiner terrein en als compensatie leverde de stad een aantal nieuwe tuinhuisjes. Zo zie je maar: met onderhandelen en geven en nemen gebeuren er wonderen.
Het is de droom van stadsplanning en vele buurtbewoners  om beetje bij beetje ontbrekende stukken oevers te verwerven en aan te leggen en zo een langgerekt buurtpark te bekomen van aan het Schoonselhof tot aan de Zwaantjes, waar de Hollebeek onder de grond verdwijnt. Dan kunnen we een wandeling van 1 km maken langs de beek.
Vrijdag 26 april werd het pas aangelegde gedeelte tussen de Salesianenlaan en halverwege de Hollebeekstraat ingewandeld door zo’n 160 geïnteresseerden. In zijn korte speech loofde Rob Van de Velde de positieve samenwerking met de buurtbewoners en beloofde hij dat het park,dat openbaar domein is, goed zal onderhouden worden. Daarna was er drank, broodjes en muziek.

Annemie Debelder

Annemie Debelder