Bezoek aan Fort 8 13_12_2013

Op de plaats van samenkomst,Schansstraat 7, worden de deelnemers aan deze rondwandeling door de gidsen Vera en Bart direct teruggekatapulteerd in de tijd en wordt  hen via  een geschiedenisles het ontstaan van de fortengordel rond Antwerpen  duidelijk gemaakt .
Met deze wijsheid  gaat het richting fort  en daar wordt hun woordenschat flink uitgebreid. Caponnière, contrescarp, reduit, kazemat, glacis, ... deze begrippen kennen voor de aanwezigen  geen geheimen meer.
Fort 8 is niet voorzien van 'levensechte taferelen', dus wordt alles aan de fantasie van de toeschouwers overgelaten, maar door rond te dwalen in dit indrukwekkende bouwwerk en de  begeesterde vertellingen van Vera en Bart , lukt dit gemakkelijk.
Tijdens de rondleiding kom je op plaatsen waar je zonder begeleiding van de gidsen niet binnen kan en dat is voor de geïnteresseerde bezoeker natuurlijk een pluspunt.
De echte 'fortenliefhebber' komt hier zeker aan zijn trekken.
Na het bezoek aan het fort volgt een hapje , een drankje en een leuke babbel als afsluiter. Of je kunt meteen op zoek gaan naar paaltjes met het opschrift RM 120, RM 121, ....
En als je niet weet waar je moet gaan zoeken, wandel dan bij gelegenheid ook eens mee met Vera en Bart.
  

Annie Poelmans